Sunday, April 13, 2014

Asam Garam Terbuka dan Terbuku

12.30 tengah malam nanti maka akan bergeraklah sebuah bas "Pancaran Matahari" menuju ke Kuala Lumpur. Maka berakhirlah cuti mid sem 2 di rumah selama 4 hari, should I say Good Bye to Penang? :(
Dah separuh sem berlalu dan berbaki lagi separuh sem, di mana perbentangan, submit assignment, laporan, test, hafazan akan bertimpa-timpa mengikut giliran minggu yang ditetapkan. Ya Allah bantulah hambaMu ini...

Separuh sem yang sudah berlalu ada suka dan duka. Ada tindakan yang boleh dikategorikan bodoh dan ada yang boleh dikategorikan agak bijak. >_< Busy? tak payah cakap lee.. pijak bilik sekadar keperluan untuk merehatkan diri dan apa yang patut. 

Saat sibuk dan menyebukkan diri ini, sahabat, kawan yang betul-betul memahami diperlukan. Terima kasih kepada mak ayah, sedara mara, sahabat-sahabat yang setia disisi saat suka duka, tiba-tiba rasa down, emosi tak stabil. Maaf dipinta seandainya terguris perasaan marah dekat orang lain tersembur kat orang lain. :(

Kemas? Bersih? Bagi Ruby lebih ke arah bersederhana. Jujur Ruby bukanlah insan sempurna yang sangat mementingkan kekemasan dan kebersihan. TAPI! Kalau rasa diri kita lapang dengan masa, apa salahnya kemas apa yang PATOT, bersih apa yang PATOT dari melayan FACEBOOK, MOVIE 24 hours NON-STOP. hah! Nampak ayat majaz tinggi di situ? Blerghhh... Boleh diterima lagi if betul-betul busy dengan study or persatuan or yang bermanfaat. Setiap orang diuji berbeza-beza mengikut tahap kemampuan. Ok senyum sendiri :) Sepanjang hidup di asrama and this is... yeah sedang diuji.. :) tenang. Apa-apa pun husnuzon anggap ini kifarah dosa. Suka tengok pic ni.. Terasa kebahagiaan menyelubungi diri :D Miss them 


Kelantanian? Jujur Ruby tak ada masalah langsung dengan orang Kelantan sebelum ini. But once incident yang langsung tak pernah terlintas, it make me should I blame Kelantanian like this? Oh God! When I asked, "alahh.. biasa laa tu orang Kelantan memang macam tu gedebe" Sometime I can't accept this statement coz of a lot of my friendss are Kelantanian and they are very good friend, polite. But I faced with THIS situation, think twice. That HYPOTHESIS ARE ACCEPTED. Miss My Catss

Bila kita dapat baca seseorang, dengan cara berterus terang tak dapat diterima mungkin dengan penulisan dapat diterima. Siapa kita untuk sombong, ego, bongkak untuk tidak menerima pandangan orang lain? Helloo..! hidup di dunia ni pun menumpang bumi Allah tau. Mungkin dengan cara teguran itu tak dapat diterima. Rendahkan ego, bila ada yang memohon maaf cuba berlapang dada, come on hidup ni tak lama..

Ruby boleh terima dengan hati terbuka dengan cara teguran yang baik, nasihat yang baik. Ruby bukan manusia sempurna, ada kesilapannya malah banyak kesilapan yang perlu diperbaiki dari semasa ke semasa.

Jangan kerana SATU KESALAHAN SEGALA KEBAIKANNYA TERHAPUS. NOTED!

Medua? Setia? Saya pilih setia. Jangan tanya kenapa dan mengapa. That all. Sedar diri ini nakal tapi masih dalam kawalan, kisah lama itu jadi pengajaran bukan sebagai ungkitan. Pimpin andai tersasar bukan menyasar sebagai punca kesalahan. Untuk membina sebuah perhubungan tak semudah untuk mempertahankan.

Tersentuh "Bukan sejak asasi tapi sejak sekolah lagi. Bila terpandang perasaan yang hadir itu lain, tapi masa tu tengah busy study..."

STOP! Cerita bab perit. Sabar.. Hidup ada turun naiknya :) 

Cerita mid sem, Ruby pulang agak lewat sikit dari yang lain atas komitmen dan penyertaan. Best! Pengalaman yang bermakna. Alhamdulillah parents memahami. Dalam jangka masa yang agak pendek bersama-sama family terukir juaa kenangan keluar date sama-sama  :) Saat bersama-sama family lah saat yang ditunggu-tunggu setiap kali balik :') Hujung bulan 6 nanti ada rezeki kita jumpa lagi ye.. InsyaAllah..
Family Dinner :) 
Adibah Latif awak tak ada! Akak balik, awk kat hostel. Akak kat hostel, awak balik. :(
Alhamdulillah.. Gaya parents macam dengan cucu sendiri. haha.
No lah anak sulung pun belum kahwin lagi.. >_<Berkelah sebentar sebelum Tok, Teh La, Teh Wan berangkat ke Tanah Suci.Semoga mendapat umrah yang mabrur dan mabrurah. Doakan kami yang di Malaysia ini. :)
Pasang niat nak pergi lagi... insyaAllah..Semoga ikatan kekeluargaan ini berkekalan hingga ke syurga firdausi. Doakan anakanda mu di perantauan ini selamat dan berjaya dunia akhirat. Sebelum berangkat ke KL, tak pekena makanan ini tak cukup RUKUN balik Penang. Hee..
Jeruk Pak Ali done!

No comments:

Post a Comment