Tuesday, February 16, 2016

Asam Garam Kehidupan

Assalamualaikum Duniaa....

warghhh.. Lama tak jenguk blog... ni bukan setakat berhabuk dah bersawang segala katak lipas pun boleh bersarang.. HAHA.. dah masuk tahun 2016 da pun!! warghh...

okeh.. last time Ruby update bulan Oktober lepas birthday Ruby, 22 TAHUN!... sepii... bukan bermakna tak hidup blog ni, hidup je cuma tak hupdate! hehe tak menyempat jemahh oii.. cuma ada update di instagram if ada event2 yang menarik..

Sem 5 telah berlalu pergi.. Alhamdulillah result final sem 5 untuk sem yang ke-5 masih mencapai misi tapi turun sikit 0.02 dari sem 4.. Nazar 3 hari puasa wajib ditunaikan. Masih banyak yang perlu improve sebab makin naik sem makin tough subject and sometime make me crazy... WAHAHAHA..


SMPI Tahun 3 2015/16


Busy tak Sem 5? 

Of course laa cuba mem"busy" kan diri... untuk elak fikir "benda-benda" yang menyakitkan jiwa dan sementara masih solo hoho..

Join apa masa sem 5 ke 24h study je?

Study? Oh man... Ruby ni akan study bila sampai saat-saat genting. huhu. Mohon tarbiah Ruby ni banyak2..

Macam-macam join.. ceh poyo..! ok ni bukan poyo.. tp Ruby saja je main suka-suka masuk apa yg boleh hiburkan hati dan isi masa lapang..


***

#Kejohanan Pencak Silat Antarabangsa 

Awal buka sem ada join aktiviti ini  di Kuantan Pahang. Tuang kelas hampir seminggu lebih juga nasib baik ada surat pelepasan dan minggu add n drop subject.. huhu.. 

Parents bising tak join Silat & tuang kelas?

Bising sikit la.. Mak suruh masuk benda lain sebenarnya sebab silat ni ganas so kalau injured tu pandai-pandai tanggung sendiri lah.. Badan ni nak pakai lama huhu..

Apa-apa pun, pengalaman menarik juga sebab dapat jumpa dengan pelbagai ragam manusia dan dapat lawan yang agak power. Kalau masuk silat tak lebam tu tipu la.. of kos! lebam n injured tp still boleh diubati.. hehehe... cuma hati ni je tskk tskk... ok abaikan! jebon betul ehh..




Si kepoh student Utem..




Cikgu Zul murah dengan senyuman (jaket biru)




Dinner lepas habis pertandingan..





***
#SUKMUM

Second year tak join langsung aktiviti sukan, mungkin kerana itu berat naik mendadak hampir 70 kg nakk oii! Then terdetik nak join silat lepas member-member ajak baru la sedar diri untuk turunkan berat HAHAHA..

Sukmum kali ni, Ruby join untuk off campus (luar kampus) saje cari pengalaman main dengan ULK.. mana tau terjumpa Mr J.. eh.. :p

3 sukan main, saja suka-suka tau je diri ni tak la power sangat HAHA.. main handball, futsal dan tarik tali.. handball dan tarik tali berjaya ke suku akhir.. dan kalah tipis utk ke semi.. its okay.. tak ada rezeki.. kita cuba lagi Final year nnt okeh! itu pun umur panjanglah.. Terima kasih kepada coach yang ajar futsal, handball, tarik tali serta oc sudi ajak main sama-sama.. serta tak lupa yang support dari dalam dan luar gelanggang HAHA..




Handball, lama dah tak main sebenarnya karat dah skill..
Ok lagi sebab ada sumbat jugak goal ingatkan ke laut sangat dah.. haha



Injured. sobbs. 
Orang jump nk shoot goal sekali kena tolak daaa.. tak sempat landing atas tapak kaki terlanding atas ankle perghhhh bengkak seyh.. Rasa nk tumbuk je budak tu HAHA dah la siap nak angkat aku bawak keluar court dushh!!



Team Handball OC, kalah tipis Suku Akhir 0-1




Mohon keberkatan sebelum main futsal. 
Berdebar seyhh..



Panas gilee time ni! Rasa nak terbakar kaki.
First thing bila keluar kejap gelanggang, cabut kasut dulu, haba meresap ke kakikuu!!



Macam biasa injured kepala. 
Orang main futsal guna kaki, kepala yg injured. :(
Semangat nak shoot goal sekali kena tackle dari belakang... perghh apa lagi.. tak sempat tahan tangan, kepala yang sampai dulu atas lantai.. sakit beb.! kepala kot!
Riuh ramai saksi tengok..



Team Futsal OC dan Coach



Tarik tali geng sado2.. haha.
Best beb main benda ni last main zaman kt Sk Irshad dulu...
Its okay kalah tipis 1-2 Suku Akhir kita cuba lagi tahun dpn deyh.. hehe



Sis nak pergi tarik tali ni... 
 Sis Adibah semangat support sis HAHA..




#Hari Graduasi

Selepas 7 tahun Ayah berhempas pulas untuk siapkan PhD, finally!! Alhamdulillah Ayah konvo dengan jayanya.. CGPA 3.83. Ni bukan pointer Ahmad Maslan sorang je ok.. Ayah suruh beat pointer Ayah untuk degree... sobbs..

"Ayah degree UM ni pelik dan susah banyak.. dapat 3.5 above tu pun dah kira bersyukur gilee dahh.."
"A'ah susah jugak la sebab Ayah buat Master kt UM pun grad 3.5."

see! Ayah yg gigih, cekal, tabah pun cakap begitu.. hmm.. doa yang baik-baik serta dipermudahkan urusan amin.. 



Sweet!



My Parents... <3



Tahniah Ayah! Dr Hj Abd Latif Bin Ahmad.
Dan baru-baru ni ayah naik pangkat gred 54. Tahniah sekali lagi!



Insan yang kuat support Ayah! 7 tahun beb nak habiskan..
Orang kata isteri lebih tinggi dari suami murah rezeki.. Aminn.. hee



Jantung hati Ayah... Tak cukup sorang, sorang sudah setia menanti di syurga sana :)
Arwah Azmil Abd Latif. Al- Fatihah ~



Abang! Ada orang curik amek gambar kita laa... :p


***
#Pertandingan Boling Piala Pengarah APIUM

Bowling time! Hajat tercapai nak masuk pertandingan ni... terkandas 2014 tahu2 dah penuh pendaftarannya.. sobbs..

Terubat kekalahan SUKMUM dengan kemenangan Boling.. Syukur dapat Naib Juara keseluruhan berkumpulan dan tempat ke-8 individu. Act untuk individu itu ada sedikit keraguan. Sebabnya ada seorang ahli group kami ni point dia paling tinggi sekali antara kami berdua and dia tak dapat tempat. Nampak ada sedikit salah percaturan di situ... hmm.. 

Mak bising juga keje main je sem 5 ni.. sampai satu tahap esok ada test tak study lagi mak call..

"Buat apa tu?"
"Esok test mak tapi tak study lagi... duk cari nota huhu.."
"EHHHH.. TAK PAYAH STUDY LAA P LA MAIN BOWLING TUU MAIN SEMUA2 TU TAK PAYAH STUDY, MMG MAK HANTAQ P UM UTK MAIN..."



tediaa setempek kena atas muka! deep betul! tertusuk kalbu dgr ayat tu haha.. ok mak baik mak Aton study nah nah.. hehe *ayat penyedap hati*





Group "Sweet Talker" muahaha



Raihan , Izzra, Nurul



APIUM



Alhamdulillah ~ 2016 nak join lagi hehe.. insyaAllah~


*** #SUKIPT 2016

Sukipt ni event besar oh.. masuk TV! uhuu~ tp muka Ruby tak keluar laa HAHA.. kesian..
Ce teka Ruby masuk apa untuk SUKIPT 2016 ni? Silat? Handball? Futsal? Renang?
NOOO!! HAHA

Ruby masuk PETANQUE.. hee berhabuk dah skill main petanque ni tinggal sejak zaman form 5.. hmm..

16/1/2016 - Bertolak balik ke UM semula. Sempat la cuti seminggu di rumah.

Seminggu berada di perkampungan / kem SUKIPT untuk jalani latihan Petanque dan 10 hari di UTM. Perghhh lama seyhh!!..  Banyak pengalaman dan ilmu petanque ni dapat dari pemerhatian, pengajaran, perhubungan... Cuma bila terlibat dengan event besar seumpama ini, mental dan fizikal kena kuat bro.. Fizikal je power mental down habis bro, ke laut.. serious talk.. Ruby pun kena banyak kena improve skill, mental.. Mungkin hikmah main silat sebelum ni ada juga tempias-tempias sikit untuk kuatkan mental.. Practice make perfect..

Nak kata kalah teruk tak jugak sbb ada menang.. hehe.. cuma awal-awal tu ketinggalan jauh jugak dari pihak lawan gaya mcm kalah teruk, then bila dah panas baru come back rapatkan kedudukan.. haa gitteww.. 

Apa-apa pun kena practice lagi, sebab Ruby tak pernah try untuk jadi killer sblm ni main pointer je, untuk kali ni Ruby cuba untuk jadi killer walaupun tak berapa menjadi mungkin confident level diri tu masih rendah.. kena beranikan diri dan banyakkan latihan.

Hitam tak main petanque?
huisshh! Gile ko tak hitam..! mmg hitam laa balik rumah mak sampai tak kenal sgt dah anaknya.. anak kucing pun tak nak tengok muka sbb tak kenal.. sedihhh nokk..!

 Tengah berusaha untuk pulihkan kembali kehitaman muka ini.. tengok muka sendiri pun tragis sobbs.. tapi ok la Ruby suka main petanque tp tak bermakna tak suka main silat. Ruby suka je main semua sebab Ruby ni mmg spesis yang suka main semua benda yg kena dgn diri dia.. HAHAHA



Berlecak seyhh tanah..



Team Petanque UM!



7th college! Go Za'ba!




Supporter team!


Hai!


video

Benda tak logik sekali pernah buat setakat ni HAHA
Coach suruh buang bola pihak lawan tp tertolak bola sendiri dan bola sendiri jadi dekat dengan jet huhu


*** #Kenduri Kawin

Pejam celik pejam celik, dah besar kezen aku sorg ni dah selamat ijab kabul da pun (6/2/2016, Sabtu).. Cucu yg ke-3 kawin sebelah Mak. Barakallah Luqman dan zaujah.. :)

Kenduri sebelah laki kami rewang, masak sendiri. Tipulah kalau tak penat tapi ada hikmah atas semua ini.. ukhuwah keluarga paling penting. hua hua hua.




Sebelum Akad nikah...



Tahniah Luqman dan Zaujah dengan sekali lafaz... :)
Nexttt....~



Sepupu sepapat...



Rombongan Cik Kiah hehe



My family tak cukup korum..



Kenduri sebelah Lelaki.. 
Act Ruby nak sangat buat tema Merah tapi kezen dah amekkk.. kuang2


*** #Kem Feseni

Sekarang Ruby dah ada di UM. Balik awal seminggu dari tarikh buka sem 12/2/2016, Jumaat naiki ETS gerak balik KL. Kira tolak tambah cuti, Ruby balik cuti lebih kurang 2 minggu je cuti sem kali ni.. sobbs.. Berkorban cuti.. huhu.. Hari tu cuti dah terkorban untuk sukipt hampir 3 minggu, kali ni seminggu.. hua hua hua..

Tau tak feseni tu apa??

Feseni tu senang cerita macam kebudayaan la bertanding antara kolej-kolej di UM. Contoh feseni, kompang, boria, tarian, nasyid dan sebagainya... Gitteww..~ Jadi Ruby terpilih masuk apa ek? Wakil kolej ke atau off campus?

Ok kali ni terdetik nak wakil kolej 7th (setia mereput dari first year oh!) sebab hari tu SUKMUM dah wakil off campus, jadi kali ni nak berbakti sikit la untuk kolej. Aiseh poyo benor kau ni Ruby. HAHAHA..

Sebenarnya terdetik nak masuk feseni ni saja nak cari pengalaman sebelum final year nnt.. wuuu~ da nak final year.. tapi calon tak ada lagi??! WAKAKAKA... Asyik-asyik masuk sukan je apa kata ubah selera sikit masuk kebudayaan... uuu~ ok poyo kali ke 2 :D

Asalnya niat di hati nak masuk kompang sebab Ruby tak pernah main kompang dan teringin nak cuba kot2 la ada bakat.. koottt je! Dah contact kot manager kompang nak masuk, tapi apakan daya kita hanya mampu merancang tiba-tiba terrrpergiii audition lain... AHAHAHA.. 

Tungguuuu 10/3/2016, Khamis pukul 8 malam di DTC, UM. Datang tau! Doakan yang terbaik. Usaha dulu... Selebihnya biar Allah yang tentukan...


***
Semua ini ada asam garamnyaa tak semuanyaa indah.. Inilah dinamakan kehidupan. Ada masa di atas ada masa di bawah, ada masa sihat ada masa sakit. Doakan yang terbaik. Terima kasih sudi jenguk dan scroll sampai bawah ni HAHA.. yang mana baik kita ambil sebagai contoh yang buruk kita ambil pengajaran dan berubah ke arah yang lebih baik. INSYAALLAH~


 Daaaa... jumpa lagi entry akan datang.. muahh!! <3